Kort om blogg
Definisjon av Blogg:
Den enkle er ofte det beste, som denne definisjonen fra Harward Law School:
"En weblogg er et hierarki av tekst, bilder, media objekter og data ordnet kronologisk, som kan sees i en HTML-nettleser."
Å blogge er "å skrive nye blogginnlegg eller moderere og svare på kommentarer som har innkommet til bloggen", mens en blogger er "en person som er redaktør av en blogg eller bidrar med blogginnlegg" ifølge norske Wikipedia.
En blogg består i hovedsak av blogginnlegg og kommentarer på disse.
Blogginnleggene er tekst skrevet av bloggeren om et spesifikt tema, som også kan inneholde bilder, linker og mikroinnhold av forskjellige slag.
Et viktig poeng med en blogg er å få respons fra lesere. Som regel er det alltid mulig å legge inn en kommentar på et blogginnlegg. Kommentarer kan være respons på spørsmål eller problem som forfatteren av blogginnlegget tar opp, eller det kan være en direkte tilbakemelding på teksten i form av ris eller ros. Det kan også være korrigering eller tilleggsinformasjon.
Dette med tilleggsinformasjon er svært interessant, for man kan altså bruke blogg til å utvide kunnskapsnivået hos både bloggeren og leserne om et spesifikt tema.
På faglærer i Sosiale medier Svend Andreas Horgen sin personlige blogg Gjemmesiden er det en god beskrivelse på hva en blogg er.
Det kan være verdt å lese denne oppgaven om blogg som sjanger , skrevet som et blogginnlegg, av 6 bibliotekarstudenter ved Høgskolen i Oslo.
Fakta
Bloggen blogg.itfag.hist.no omhandler tema som IKT-fag, tips til IT-studenter og IT-teknologi. Det er også en link her direkte til itfag sine nettbaserte høgskolefag.I skrivende stund har bloggen 207 innlegg fordelt på 9 ulike kategorier.
Her er det tydelig overvekt innen kategoriene "Data og teknologi" og "itfag".
Noen av de mest brukte tags er Sosiale medier, Studentbidrag og Studenter.
Det legges inn innlegg i litt variert intervall, men mellom 2 og 5 per måned ser ut til å være vanligst, men det er litt mer aktivitet ved semester-oppstart.
Bloggen har i øyeblikket 84 Facebook-likes, inkludert av undertegnede, og har 58 epost-abonnenter.
Formål
Formålet med bloggen og hvem som skriver her er beskrevet i "Om oss"-fanen. Forfatterne er ansatte ved Avdeling for informatikk og e-læring ved HiST, og hovedformålet med bloggen er:"Dele, reflektere og lære!"
Målgruppen for bloggen er studenter eller fremtidige ved HiST og samarbeidspartnere.
Innhold
Navnet på bloggen, "itfag", er enkelt å huske og er beskrivende for innholdet.
Det er definert klart og tydelig i høyre marg hvilke temaer bloggen omhandler. Det er 3 områder som forklarer dette:
Det er definert klart og tydelig i høyre marg hvilke temaer bloggen omhandler. Det er 3 områder som forklarer dette:
Innleggene er i tillegg sortert på måned de ble skrevet.
Det som kunne vært greit her var at det vist antall innlegg per måned.
En del av innleggene har informasjon om hvem som har forfattet innlegget. I senere tid ser det ut til at de fleste er skrevet av studieleder Svend Andreas Horgen. Noen innlegg mangler denne informasjonen. Det kunne vært greit å vite for eventuelle direkte spørsmål til forfatteren.
Jeg ser også at det er enkelte student-innlegg på bloggen, som jeg syns er flott.
Som nevnt tidligere så er kommentarer en viktig del av bloggingen. Antall kommentarer kan være en indikasjon på hvor mye bloggen er lest. Noen saker selvfølgelig er mer populære enn andre, og noen innlegg kan det bli lange og gode diskusjoner av, interaksjon mellom leserne og blogger.
I innlegget Hvordan samle innbloggadresser ser man at man bloggeren spør leserne om gode råd hvordan man kan enkelt samle og håndtere studentenes besvarelser, som er URL-linker til blogger. På dette innlegget er det 16 kommentarer med mange gode råd fra ulike lesere, og man ser hvordan forfatteren responderer og har dialog med disse leserne. Dette er et godt eksempel på hvordan blogg kan bidra til økt kunnskap hos både blogger og leserne, og man kan komme fram til en god løsning i fellesskap.
Utforming
Det er bloggplattformen Wordpress som er benyttet for bloggen. Wordpress er et gratis Open Source verktøy. Det er det mest brukte verktøyet på web, og ifølge Wikipedia* var det i september 2012 over 60 millioner websider bygget på Wordpress.Utformingen er enkel og ren, og jeg ser ikke behovet for å "pynte" så mye på en slik faglig blogg som dette er.
Jeg liker godt muligheten for å kollapse innleggene slik at man får en grei oversikt over de opplistede innleggene innenfor den kategorien, tag'en eller tidsperioden man har valgt.
Men det er litt irriterende at man må velge å kollapse på nytt etter å ha valgt senere eller tidligere innlegg....
Man ser også en rubrikk med de siste 5 innlegg.
Kanskje en boks med de 5 mest viste innleggene hadde vært interessant?
Konklusjon
Hvilken rolle spiller så denne bloggen i "itfag" sin bruk av sosiale medier?
I lys av det definerte formålet med itfag-bloggen, når man ser på hvilke kategorier og tags som benyttes mest, og når man ser på det faktiske innholdet, så mener jeg at dette er en god kilde for informasjon til de som studerer eller ønsker å studere IT-fag, eller til de som vurderer det. Det er også naturlig at jo bedre informasjon på området denne bloggen gir, og dermed flere lesere, jo større sjanse er det for å nå nye studenter, som igjen gir skolen godt ry og inntekter. Så bloggen fungerer også som en god reklame for Hist og itfag.
Denne bloggen ble opprettet for ca 3,5 år siden. Det er ikke mulig å se antall visninger den har hatt, noe som jeg syns hadde vært interessant. Man kan se antall likes** og epost-abonnementer.
Konklusjonen min er da at dette er en blogg som omfavner mye interessant nettopp for målgruppen den er laget for og burde kanskje hatt enda mer respons fra lesere enn det som vises ved antall kommentarer, likes og abonnenter. Kanskje den ikke er publisert godt nok ut.
Men vi som tar dette faget er med på å hjelpe til med dette ved at nettopp denne oppgaven er en del av innleveringen, er vi ikke? :)
* Sjekket mot andre kilder, som denne tekniske bloggen.
**Da jeg testet å "like" siden så merket jeg at dette var ikke så enkelt. Det fungerte f.eks. ikke i Chrome, og med Internet explorer måtte jeg logge på Facebook på nytt selv om jeg var innlogget.
Hei Tove.
SvarSlettMeget godt blogginnlegg. Grundig og lærerikt :-)
Lykke til videre.
Kristoffer
Hei Kristoffer,
SlettTusen takk for tilbakemelding, det setter jeg pris på. Lykke til selv :)
Hei Tove,
SvarSlettJeg likte måten du skrev på og det gjorde at jeg skjønte mye mer betydningen av blogg. Fint at du tok med noen bilder også :)
Sandra Andreassen
Tusen takk, Sandra, det var hyggelig.
SlettJeg ser fram til å lese bloggen din :)
Hei Tove,
SvarSlettDu skriver utfyllende om itfag-bloggen, interessant! Er enig med deg i at det er en fin reklame for HiST og itfag, og at vi som studerer sosiale medier er med på å kunne gi bloggen større publisitet.
Jostein